Frisse blikken! Vernieuwers in de zorg, speciaal voor managers (online)

 • 02 maart 2021
  14.30 - 16.45
  Zoom, Online
Duur van de bijeenkomst: 2 uur
Dagvoorzitter: Piet-Hein Peeters
Trainer(s): Marco Derksen

Informatie

Frisse blikken! Nieuw prikkelend aanbod van VKI - speciaal voor managers. In deze bijeenkomsten neemt een expert, inspirator of deskundige je mee in zijn of haar actuele ideeën over gezondheidszorg en samenleving. Daarna ga je in gesprek met de deskundige en je deelnemende collega’s over wat deze ideeën voor jouw huidige en toekomstige praktijk zouden kunnen betekenen.

Laat je inspireren!

De alledaagse drukte in je werk kan soms erg dwingend zijn. De bijeenkomsten in de serie ‘Frisse blikken!’ bieden je de ruimte om even afstand te nemen van je dagelijkse praktijk en zicht te krijgen op de grote lijnen in zorg en samenleving. Wat zijn ontwikkelingen, concepten en mogelijkheden die jouw werk raken of gaan raken? Welke ideeën kunnen de kwaliteit van de zorg die jouw organisatie levert verder verbeteren?

Neem de ruimte om aan te schuiven en bespreek aan de hand van het verhaal van de deskundige jouw praktijk en de toekomst daarvan met gelijken uit andere zorgorganisaties. Frisse blikken! geeft je telkens weer zinvolle inspiratie voor je werk!

Dagindeling

 • 14.15 Inloggen Zoom
 • 14.30 Gezamenlijke kennismaking en verkenning van het thema ‘digitale transformatie’
 • 14.50 College Marco Derksen
 • 15.20 Gesprek naar aanleiding van de college
 • 15.30 Pauze
 • 15.45 Verkenning van betekenis van het verhaal van Marco Derksen voor de VVT-sector
 • 16.15 Benoemen en toetsen van opgedane inzichten in het gesprek tot dan toe
 • 16.45/17.00 Einde programma

Programma

Digitale technologie krijgt steeds meer een plek in de VVT-sector. Ronkende beloftes gaan hand in hand met soms moeizame implementatie in de praktijk. Verwachtingen over hogere efficiëntie en verlichting van personeelsdruk wringen met koudwatervrees bij professionals en cliënten en naïviteit bij beleidsmakers. Maar de maatschappij waarin verzorgenden, wijkverpleegkundigen, teamleiders en management werken ‘digitaliseert’ hoe dan ook.  

De frisse blik van Marco Derksen helpt je bij het beter begrijpen van wat digitale transformatie in de kern is (veel meer dan het leren gebruiken van digitale technologie), wat het betekent voor je organisatie en wat het van jou als leidinggevende vraagt. ‘Wat betekent het dat wij in Nederland naar een echt andere wereld gaan? Hoe ziet die wereld er dan uit en wat vraagt het van de VVT-sector als die wereld er zo uit komt te zien?’ 

Mocht de situatie op dat moment daarom vragen, dan heeft het gesprek online en in een korter tijdbestek plaats.  

 • Dagvoorzitter
  Piet-Hein Peeters
  Piet-Hein Peeters is freelance-journalist en leidt vaak bijeenkomsten op het gebied van zorg en welzijn, o.a. regelmatig voor VKI. Peeters was hoofdredacteur van het maandblad Zorg+Welzijn, publiceerde in 2012 ’Onder het mom van zelfredzaamheid’, in 2015 ’Verwarde personen zijn het probleem niet’ en in 2020 ‘Vijf jaar lokaal sociaal domein. Veel gedaan, te weinig bereikt’.

 • Marco Derksen
  Marco Derksen is oprichter en partner van Upstream, ‘wij helpen organisaties met de juiste keuze in het digitale tijdperk’. Hij is onder meer kerndocent van de leergang ‘Leiderschap bij digitale transformaties’ aan de AOG school of management van de Rijksuniversiteit Groningen en kerndocent van de post-HBO-opleiding ‘digitale business transformation’ aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Hij begeleidt onder meer de Nederlandse politie bij hun digitale transformatie.