Congrestival: ‘Je zult ’t maar vergeten’

  • 11 juni 2018
    10.00 - 17.00
    Centrale Bibliotheek, Rotterdam
Geen plaatsen meer beschikbaar

Informatie

Op 11 juni 2018 wordt in de Centrale bibliotheek in Rotterdam een uniek evenement georganiseerd voor iedereen die op een of andere manier met dementie te maken heeft: mensen met geheugenproblemen of dementie, hun mantelzorgers én professionals uit zorg en welzijn. De bijeenkomst is gratis voor iedereen.

Het wordt een dag vol interessante ontmoetingen, verrassende workshops, zang en film en lekker eten, maar er is ook tijd om te ontspannen. Rode draad in het Congrestival is langer op een prettige manier thuis wonen met dementie én zoveel mogelijk  blijven meedoen in de buurt.

Dus hebt u in uw directe omgeving met dementie te maken of hebt u zelf last van vergeetachtigheid of dementie? Werkt u in zorg of welzijn of bent u dementieverpleegkundige? Bent u student of docent? Kom dan naar deze unieke dag!

We hebben een doorlopend programma samengesteld met uiteenlopende activiteiten rond dementie. U maakt uw eigen programma.  Met keuzes uit presentaties, workshops, en ontspanningssessies, zoals een fijne handmassage. Ook worden er films over dementie vertoond en is er een technologiemarkt, waar u zich op de hoogte kunt stellen welke snufjes er zijn voor mensen met dementie. Voor elk wat wils dus en u zult zich geen moment vervelen.

Films

We vertonen gedurende de dag de volgende films:

1. Het doet zo zeer van Heleen van Rooyen (86 minuten)
2. Mijn hoofd in jouw handen van Pim Giel (60 minuten)
3. Mijn moeder is dement van Ireen van Ditshuzen (25 minuten)

Relaxsessies

Zin om even te ontspannen? Dat kan natuurlijk ook:

1. Geniet van een ontspannende handmassage (doorlopend)
2. Probeer hulpmiddelen uit die ontspannend werken (doorlopend)

Technologiemarkt

In de centrale hal van de bibliotheek staan bedrijven die producten ontwikkeld hebben die zeer geschikt zijn voor mensen met dementie. Denk daarbij aan spelletjes op de tablet, GPS-systemen, online cursussen omgaan met dementie, virtueel fietsen, etc. Bent u benieuwd wat er allemaal te koop is? Loop dan in de pauze of op een ander moment even langs!

Workshops

U kunt kiezen uit 6 verschillende workshops. Achter de workshops staat steeds in welke ronde de workshop gegeven wordt. De workshops zijn zo gekozen dat ze interessant zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, maar ook voor professionals uit zorg en welzijn.

1. De weg naar het verleden, onder leiding van Margriet May van Stichting Prefuru (ronde 1 en 2)
2. Hoe laat je muziek werken en ga je zingend de deur uit? Onder leiding van Yvet van der Tuin en Marjan van Dorp (ronde 1 en 2)
3. Natuur doet je goed, ook als je dementie hebt: naar buiten met Ruben Mulder van IVN Natuureducatie (ronde 1)
4. Je fantasie vergeet je niet; verhalen maken met TimeSlips onder leiding van Kees Deenik (Ronde 1 en 3)
5. Kleur je dag! Schilderen onder leiding van Mariël Lam (ronde 2 en 3)
6. Time to dance; Deze workshop wordt elke ronde twee keer gegeven: één keer voor mensen die kunnen staan en één keer voor mensen die liever zitten. De workshop wordt geleid door Bernadet van Winden van SKVR (ronde 2)

Presentaties

1. Langer thuis met dementie; kan dat? (ronde 1)
2. Lerend vermogen en ondersteuning mantelzorgers (ronde 2)
3. Migrantenfamilies met een oudere met dementie (ronde 3)

 

Het Congrestival wordt mede mogelijk gemaakt door:

       

Programma

De dag begint met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Om 10 uur is de verrassende opening door het Geheugenpaleis, waarover we verder natuurlijk niets vertellen, omdat het dan geen verrassing zou zijn! Daarna is de dag ingedeeld in 3 rondes.In elke ronde kunt u kiezen uit 4 workshops, een presentatie, lekker even relaxen, film kijken of met elkaar in dialoog aan een dialoogtafel. De hele dag door kunt u de technologiemarkt bezoeken. Wilt u graag naar een workshop of presentatie, maar uw partner wil liever relaxen? Dan kunnen studenten hem/haar begeleiden naar de relaxruimtes of met hem/haar naar een film kijken.

Tussen de middag zorgen wij natuurlijk voor een lekkere lunch. Koffie en thee is er de hele dag door. Aan  het eind van de dag kunnen we onder het genot van een drankje gezellig met elkaar napraten. Bij de downloads bovenaan deze pagina kunt u het programma downloaden.

 

9.15
Inloop met koffie en thee
10.00
Verrassende opening
11.00
Ronde 1: Keuze uit workshops, presentaties, films, dialoogtafels, of relaxsessies
12.15
Lunch
13.30
Ronde 2: Keuze uit workshops, presentaties, films, dialoogtafels, of relaxsessies
14.45
Theepauze
15.15
Ronde 3: Keuze uit workshops, presentaties, films, dialoogtafels, of relaxsessies
16.30
Napraten onder het genot van een drankje