• 27 januari 2020
    13.30 - 17.00
    De Fruitvis, Rotterdam
Trainer(s): -

Informatie

Op 27 januari heeft VKI in het kader van 'VKI op maat'  de conferentie Positieve Gezondheid georganiseerd. De 150 aanwezigen hoorden Machteld Huber een enthousiast verhaal vertellen over Positieve Gezondheid en gingen daarna aan thematafels met elkaar het gesprek aan.

Positieve Gezondheid, het is een term die je waarschijnlijk vaak voorbij hoort komen en bij veel organisaties inmiddels onderdeel is van hun visie op zorg. Maar wat houdt het in, wat doe je al en wat kun je nog meer doen? En hoe werkt het in de praktijk? Tijdens een interactieve middag met zorgprofessionals van Laurens en Careyn zijn we met deze onderwerpen aan het werk gegaan.

Er waait een frisse wind door de ouderenzorg. In plaats van ons te focussen op de klachten en gezondheidsproblemen leggen we het accent met Positieve Gezondheid op mensen zelf, op hun veerkracht om met de uitdagingen van het leven om te gaan en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Tijdens het plenaire deel gingen we met Machteld Huber, de grondlegger van Positieve Gezondheid, aan de slag met wat Positieve Gezondheid is en welke tools je in de praktijk kunt gebruiken om met je cliënt het gesprek aan te gaan over wat hij echt belangrijk vindt. Als professional heb je met Positieve Gezondheid meer in handen om:

  • cliënten veel meer in contact te brengen met hun kracht in plaats van ze aan te spreken op hun zwakte;
  • met je cliënt te focussen op een betekenisvol leven, in plaats van op ziekte en de behoefte aan zorg
  • persoonsgerichte zorg te bieden die echt aansluit bij wensen en behoeften van je cliënt;
  • de regie bij de cliënten zelf te laten en ze te helpen hun eigen beslissingen te nemen.

Na de pauze, zijn we aan de hand van thema’s en casuïstiek, met collega’s en teamleiders het gesprek aangegaan waar kansen liggen als we Positieve Gezondheid in de praktijk brengen. Hoe werken tools als het spinnenweb en de gesprekstools in de praktijk? Bij welke cliënten werkt het wel en bij welke cliëntgroepen kom je belemmeringen tegen? Kortom wat heb jij nodig om Positieve Gezondheid toe te passen bij de zorg en ondersteuning aan jouw cliënten?

 

 

Programma

13.30
Welkom en korte inleiding
13.45
Inleiding Machteld Huber
15.15
Pauze
15.45
Thematafels
16.30
Terugblik en afsluiting