Conferentie – Betrekken van informele zorg: Van thuis wonen naar wonen als thuis

  • 13 maart 2018
    13.30 - 17.00
    Centrum Djoj, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Trainer(s): Ervarea
Accreditatiepunten: 3

Informatie

Samenwerking met informele zorgverleners

Meer en meer moet er door zorgprofessionals, zowel intra- als extramuraal. samenwerking gezocht worden met informele zorgverleners. Dit gaat de ene keer gemakkelijker dan de andere. Hoe kun jij als zorgprofessional de cliënt én zijn informele zorg goed ondersteunen? Hoe betrek je ze bij de zorg? In een interactieve conferentie gaan we daarmee aan de slag.

Op 3 locaties!

We organiseren de conferentie maar liefst 3 keer. Op 2 november waren we in Utrecht en op 22 november in Leiderdorp. Op 13 maart 2018 komt Rotterdam aan de beurt. Nieuwsgierig hoe het in Leiderdorp en Utrecht was? Kijk bij de downloads!

Als zorgverleners hebben we altijd al samengewerkt met mantelzorgers en vrijwilligers. Waarom dan toch een conferentie organiseren? De manier waarop we met hen samenwerken is de afgelopen jaren veranderd. Vanuit de omslag van zorgen voor naar zorgen dat is meer de nadruk komen te liggen op wat het cliëntsysteem zelf nog kan en moeten we zowel intra- als extramuraal meer een beroep doen op de informele zorg.

Vanuit onderzoek dat VKI heeft uitgevoerd geven verzorgenden en verpleegkundigen zelf aan dat het betrekken van informele zorgverleners niet altijd even gemakkelijk is.

‘We zijn een dagopvang en deze cliënt is na half vijf ook alleen thuis. Hij komt twee dagen in de week naar ons, om uit de eenzaamheid te blijven en ook dat we hem in kaart houden. De andere vijf dagen is hij alleen en regelt de familie de rest. Dat is ook een keuze van de familie; daar hebben we over gesproken. De familie zegt ook: ‘we hebben liever dat hij thuis valt en zijn heup breekt, dan dat we hem nu al in een verzorgingshuis laten opnemen’. We moeten de dingen durven loslaten.’ (verzorgende in VKI onderzoek naar Ethische dilemma’s, 2017)

‘Ik werd gebeld door de dochter. Van ‘zus en zo’ en kan jij dat regelen? En dan moet ik terugkoppelen dat deze mantelzorger zélf de huisarts mag bellen om te vragen of dat geregeld wordt. Familie legt vaak heel gemakkelijk de dingen bij zorgverleners. En omdat ik toch wel geneigd ben om alles voor anderen te doen, vind ik dat heel lastig om terug te geven aan de familie.’ (verzorgende in VKI onderzoek naar Informele zorg, 2015)

Van thuis wonen naar wonen zoals thuis

In de conferentie gaan we met behulp van o.a. regietheater aan de slag. De acteurs van Ervarea spelen scenes uit, zingen liedjes en gaan met jullie het gesprek aan over inzetten en begeleiden van informele zorgverleners. De theaterscenes worden afgewisseld met oefeningen, waarbij jullie zelf aan de slag gaan. In de middag komen zowel stuaties aan de orde waarbij de cliënt thuis woont als situaties waarbij de cliënt in een verpleeghuis of een voorziening voor kleinschalig wonen verblijft.

Kortom: hele actieve en leuke middagen, waar je je geen moment zult vervelen! Schrijf je in via de knop bovenaan deze pagina!

 

 

 

 

 

Ervarea in actie!