Werkconferentie Verzorgenden: ViT voor de toekomst

  • 01 december 2016
    13.30 - 18.00
    De Machinist, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 13.30-18.00

Informatie

De ouderenzorg is volop in beweging. VKI heeft laten onderzoeken wat dat betekent voor het vak van verzorgende en start in 2017 met 8 teams een pilot om hen te ondersteunen bij al die veranderingen. De aftrap voor die pilot wordt op 1 december gegeven in een interactieve werkconferentie. Ben jij benieuwd naar de uitkomsten van dat onderzoek en praat je daar graag met collega’s over door? Schrijf je dan in! ViT_2_def  

De Transitie in de Ouderenzorg vraagt van jou als zorgprofessional een hele andere manier van werken: streven naar zelfredzaamheid van de cliënt, meer inzet van informele zorg en vrijwilligers en meer resultaatgerichtheid samen met je collega’s in het team. Om je daarbij te ondersteunen is het programma Verzorgenden in Transitie gestart. Aan het programma kunnen 8 teams deelnemen.

Onderzoek

Om te zien hoe verzorgenden en de organisaties denken over de transitie en de gevolgen daarvan is onderzoek gedaan. Ook is gevraagd wat jullie nodig hebben om die verandering door te maken. Tijdens de werkconferentie presenteren we de resultaten.

Werkconferentie

Tijdens de werkconferentie gaan we aan de slag met de resultaten van het onderzoek. Na een inleiding over het hoe en waarom van de transitie gaan jullie in debat met jullie leidinggevenden en bestuurders over de transitie in de ouderenzorg. Wat moet er volgens jullie gebeuren, hoe denk jij over de transitie, wat merkt de cliënt daarvan en wat verwacht de organisatie van jou? Al deze onderwerpen komen aan de orde. Na de resultaten van het onderzoek ga je met elkaar in gesprek in kennisnetwerken over zelfredzaamheid, betrekken van de cliënt of de moeilijke keuzes die je soms moet maken (ethische gevolgen van de transitie). Kortom: een echte werkconferentie!

Programma Verzorgenden in Transitie

In dit programma, dat loopt van 1 januari 2017 tot april 2018, staat de ontwikkeling van de verzorgende centraal: wat wordt er van jou als verzorgende nu én morgen gevraagd, zowel individueel als in het zorgteam. Daarom ligt de focus van ViT ook op het zorgteam: samen met je team beschrijf je waar je aan wilt werken. Dat kan op het gebied van zelforganisatie zijn, maar ook op het samenwerken met je collega’s binnen het zorgproces voor je cliënt: wie doet wat en wanneer schakel je elkaar in? Of kies je voor vakontwikkeling en richt je je op je vakman/-vrouwschap? Als je weet waar je aan wilt werken ga je kijken wat je daarvoor nodig hebt: een workshop op maat in je team, een project in je team of intervisiebijeenkomsten. Binnen ViT is voor elk team een coach beschikbaar die hierbij kan ondersteunen.

Lees meer over Verzorgenden in Transitie

Programma

13.00
Inloop met koffie en thee
13.30
Welkom en opening
13.40
Hoe en waarom van de transitie in de ouderenzorg
14.10
Lagerhuisdebat
15.25
Pauze
15.55
Resultaten onderzoek Verzorgenden in Transitie
16.25
Kennisnetwerk naar keuze:
1. Zelfredzaamheid en methodisch werken
2. Cliëntsysteem betrekken bij de zorg: hoe doe ik dat?
3. Ethische aspecten: samenwerken met de cliënt aan welbevinden