Informatie
De ouderenzorg is volop in beweging. VKI heeft laten onderzoeken wat dat betekent voor het vak van verzorgende en start in 2017 met 8 teams een pilot om hen te ondersteunen bij al die veranderingen. De aftrap voor die pilot wordt op 1 december gegeven in een interactieve werkconferentie. Ben jij benieuwd naar de uitkomsten van dat onderzoek en praat je daar graag met collega’s over door? Schrijf je dan in!
De Transitie in de Ouderenzorg vraagt van jou als zorgprofessional een hele andere manier van werken: streven naar zelfredzaamheid van de cliënt, meer inzet van informele zorg en vrijwilligers en meer resultaatgerichtheid samen met je collega’s in het team. Om je daarbij te ondersteunen is het programma Verzorgenden in Transitie gestart. Aan het programma kunnen 8 teams deelnemen.
Onderzoek
Om te zien hoe verzorgenden en de organisaties denken over de transitie en de gevolgen daarvan is onderzoek gedaan. Ook is gevraagd wat jullie nodig hebben om die verandering door te maken. Tijdens de werkconferentie presenteren we de resultaten.
Werkconferentie
Tijdens de werkconferentie gaan we aan de slag met de resultaten van het onderzoek. Na een inleiding over het hoe en waarom van de transitie gaan jullie in debat met jullie leidinggevenden en bestuurders over de transitie in de ouderenzorg. Wat moet er volgens jullie gebeuren, hoe denk jij over de transitie, wat merkt de cliënt daarvan en wat verwacht de organisatie van jou? Al deze onderwerpen komen aan de orde. Na de resultaten van het onderzoek ga je met elkaar in gesprek in kennisnetwerken over zelfredzaamheid, betrekken van de cliënt of de moeilijke keuzes die je soms moet maken (ethische gevolgen van de transitie). Kortom: een echte werkconferentie!
Programma Verzorgenden in Transitie
In dit programma, dat loopt van 1 januari 2017 tot april 2018, staat de ontwikkeling van de verzorgende centraal: wat wordt er van jou als verzorgende nu én morgen gevraagd, zowel individueel als in het zorgteam. Daarom ligt de focus van ViT ook op het zorgteam: samen met je team beschrijf je waar je aan wilt werken. Dat kan op het gebied van zelforganisatie zijn, maar ook op het samenwerken met je collega’s binnen het zorgproces voor je cliënt: wie doet wat en wanneer schakel je elkaar in? Of kies je voor vakontwikkeling en richt je je op je vakman/-vrouwschap? Als je weet waar je aan wilt werken ga je kijken wat je daarvoor nodig hebt: een workshop op maat in je team, een project in je team of intervisiebijeenkomsten. Binnen ViT is voor elk team een coach beschikbaar die hierbij kan ondersteunen.